Ga naar de inhoud

Bart Decoene

Bart, je werkt al vele jaren bij Argenta. Hoe hou jij de schwung erin?

Vanaf de dag dat ik 25 jaar geleden bij Argenta binnenstapte, heb ik het Argenta-appeltje in mijn hart gestoken. Ik voelde toen al dat ik alle kansen ging krijgen om me beroepsmatig te ontplooien. En dat gevoel bleek terecht. Natuurlijk moet je de kansen zelf grijpen. Zo werkte ik bijvoorbeeld op de boekhoudafdeling waar ik verschillende jaren leiding heb gegeven aan collega’s. Mijn rugzakje met relevante kennis en ervaring geraakt steeds beter gevuld. En daardoor kan ik dan weer andere interessante domeinen aanraken.

 

Wat doe je momenteel bij Argenta?

Ik werk nu als financieel negotiator bij de dienst Kantoorovername. Argenta heeft een 480-tal zelfstandige kantoren. Regelmatig vinden er overnames en stopzettingen plaats. Mijn drie collega-negotiatoren en ikzelf coördineren de onderhandelingsgesprekken tussen de stopzettende kantoorhouder en de nieuwe kandidaat-kantoorhouder. We zorgen ervoor dat het opgebouwde levenswerk van de stopzettende kantoorhouder op een correcte manier wordt afgerond en dat de kandidaat-kantoorhouder aan een mooi verhaal kan beginnen. Naast het coördineren van de gesprekken doen we ook het cijfermatige werk: het berekenen van een correcte prijs, het opmaken van de verkoopovereenkomst, maar ook het controleren van de liquiditeit, rendabiliteit en solvabiliteit van bestaande kantoren. Startende kantoorhouders staan we met raad en daad bij voor de financiële kant van het verhaal.

 

Wat maakt deze job zo aantrekkelijk voor jou?

Wel, uiteindelijk gaat het over het levenswerk van onze zelfstandige kantoorhouders. Sommigen gaan bijvoorbeeld op pensioen of beginnen aan een nieuwe uitdaging. Langs de andere kant begint de overnemende kantoorhouder een volledig nieuw verhaal waar hij heel wat energie in zal steken. Ik krijg er een kick van als we deze verhalen mooi kunnen laten landen dankzij mijn inbreng. Ik ben pas tevreden als ik, na afloop, alle partijen nog recht in de ogen kan kijken. Tot nu toe lukt dat.

Een onderhandeling is altijd een apart verhaal. Het is de variatie die het werk nooit eentonig maakt. Als financieel negotiator heb ik de perfecte mix gevonden: ik bepaal zelf mijn agenda op basis van de onderhandelingen die ik inplan. Ook kan ik mijn dossiers autonoom afwerken. Dat doe ik thuis of op het hoofdkantoor, waar ik regelmatig kom om met mijn collega’s te overleggen. De intensieve samenwerking in het team is voor mij de kers op de taart. Dagelijks stem ik telefonisch af met mijn collega’s. We hebben elk onze specialiteit en we gaan vaak te rade bij elkaar. In augustus gaat mijn collega Roel op pensioen. Dit met spijt in zijn – en ons – hart. De liefde voor zijn vak is, zelfs na al die jaren, nog niet opgebrand. Daarom gaan we hem blijven betrekken. Zo kan hij de functie en Argenta langzaamaan verlaten. Ondertussen kunnen wij nog blijven tappen uit zijn kennisvaatje. Een win-winsituatie dus.

 

Waar hou jij je buiten Argenta mee bezig?

Ik engageer me al jaren in een grote volleybalclub. Momenteel vooral als scheidsrechter. Om te ontspannen spring ik regelmatig op de fiets of trek ik mijn wandelschoenen aan. Ook dat is een voordeel van mijn functie: de onderhandelingen vinden niet altijd tussen 9 en 17 uur plaats. Ter compensatie kan ik mijn vrijetijdsactiviteiten flexibeler inplannen.

 

Kortom, voor mij zit een tevreden mens.

Absoluut!

In het kort

www.argentajobs.be is de jobsite van Argenta België en Argenta Nederland.

Je vindt er alles over werken bij Argenta, onze jobs, getuigenissen...